Skip to content

ویژگی های زعفران ایرانی

  • زعفران، ادویه ای با خواص خارق العاده

    زعفران که به ادویه طلایی نیز معروف است، سالهاست طعم، رنگ و بوی خاصی به غذاهای ما می بخشد. تحقیقات نشان داده است که این ادویه گران قیمت به عنوان یک آنتی اکسیدان می تواند به بهبود عملکرد سیستم ایمنی و افزایش سطح انرژی کمک کند. زعفران یک ادویه و افزودنی رنگ خوراکی است. زعفران چربی خون و کلسترول را کاهش می دهد. زعفران آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم است ، از بیماری های قلبی و سرطان جلوگیری می کند ، حافظه را تقویت کرده و فشار خون را کاهش می دهد. گیاه زعفران در درمان آسم ، بیماری های پوستی، بیماری های چشمی، عفونت های مجاری ادراری، زردی، قاعدگی زودرس، نفخ، معده درد و کم خونی استفاده می شود.

    زعفران به هضم غذا کمک می کند و معده را تقویت می کند و به عنوان مسکن ، به ویژه برای درد لثه استفاده می شود. خواص زعفران شامل تسکین درد شکم ، گیاه ضد افسردگی ، پیشگیری از بیماری های قلبی و کاهش بینایی در سنین بالا ، خلط آور ، خواص ضد سرطانی ، درمان آسم و بیماری های تنفسی، حملات عصبی، بی خوابی، سوزش سر دل، خشکی پوست و بسیاری از بیماری های دیگر است. به به دلیل خواص زعفران برای زنان، تزریق زعفران برای دردهای متوسط تا شدید شکم و قسمت فوقانی شکم موثر است. با توجه به طیف گسترده ای از مزایای زعفران برای مردان و زنان، ما اکیداً توصیه می کنیم این ادویه معطر را به همه غذاها اضافه کنید و امیدواریم همیشه بدن سالم و سرزنده ای داشته باشید.

    مقدمه ای بر زعفران ایرانی و منشأ آن

    مارک های زیادی در سراسر جهان و ایران در حال تولید و توزیع زعفران هستند. اما زعفران ایرانی بدون شک یکی از بهترین زعفران های جهان است که در برخی از استان های ایران با شرایط خاص آب و هوایی کشت می شود. بیشتر زعفران ایرانی در خراسان کشت می شود و زعفران تولید شده در این منطقه نیز به عنوان بهترین زعفران ایران و جهان شناخته می شود. در حال حاضر ایران یکی از مناطق اصلی کشت زعفران در جهان است. مناطق اصلی کشت زعفران در ایران شامل استانهای خراسان رضوی و خراسان جنوبی است. بیش از 100 هزار خانواده در شهرهای قاین، بیرجند، تربت حیدریه، خواف، گناباد، بجستان، مشهد، تایباد، فردوس و سرایان در حال کشت زعفران هستند. مهمترین منطقه زیر کشت زعفران در ایران را می توان قائنات دانست ، زیرا زعفران این منطقه به عنوان نگین قائنات در ایران نیز شناخته می شود. اما منطقه ای که بیشترین حجم تولید زعفران را دارد تربت حیدریه است. زعفران گناباد نیز به عنوان زعفران ارگانیک و میراث کشاورزی جهانی ثبت شده است ، زیرا زعفران این منطقه با آبیاری قنات به صورت کاملا سنتی تهیه می شود. استانهای فارس ، لرستان ، زنجان ، هرمزگان و قزوین از دیگر استانهای ایران هستند که در حال حاضر مشغول کشت زعفران هستند

    منشا اصلی زعفران خاورمیانه است. قدمت زعفران در ایران را می توان به دوران هخامنشی نسبت داد. در آن زمان، زعفران به عنوان یک گل وحشی پرورش داده می شد و برای طعم دادن به غذاها و بدن مورد استفاده قرار می گرفت. گفته می شود داریوش هخامنشی از زعفران با شیر برای خوشبو کردن بدن خود استفاده می کرد. بر اساس شواهد تاریخی ، اولین صادرات زعفران از اشکانیان به چین ، یونان و روم بوده و به نظر می رسد ایران اولین صادرکننده زعفران در جهان بوده است. زعفران به دلیل دارا بودن خواص درمانی فراوان ، مدتهاست مورد توجه پزشکان ایرانی قرار گرفته و برای درمان استفاده می شود. بر اساس منابع سومری ، زعفران برای اهداف درمانی استفاده می شده است. از رنگ زعفران برای رنگ آمیزی پارچه ها و نوشتن احکام سلطنتی نیز استفاده شده است. از دیگر اسناد تاریخی که قدمت و تاریخچه زعفران در ایران را اثبات می کند ، می توان به نقاشی باستانی اشاره کرد که در شمال غربی ایران کشف شده است و در آن از زعفران برای نقاشی آن نقاشی استفاده شده است.

    صادرات و واردات در جهان

    ایران و اسپانیا از جمله کشورهایی هستند که فرهنگ تولید و مصرف زعفران در آنها از دیرباز وجود داشته و از اولین و قدیمی ترین کشورهای صادرکننده زعفران در جهان هستند. در ادامه کشورهای تولید کننده زعفران مورد بررسی قرار می گیرد.
    به گفته معاون وزیر کشاورزی ، ایران سهم 92 تا 95 درصدی از کل تولید زعفران جهان را در اختیار دارد. البته بیشتر تولیدات آن مانند مصرف داخلی در سطح جهانی ثبت نشده است که در آمار جهانی وجود ندارد. شهرهای بیرجند ، قاین ، فردوس در استان خراسان جنوبی ، گناباد و تربت حیدریه در خراسان رضوی و استان های خراسان شمالی ، اصفهان ، کرمان ، فارس و یزد از موقعیت ممتازی برای تولید زعفران برخوردارند و محصول با کیفیت تولید می کنند. در سالهای اخیر شهرهای جنوبی و غربی کشور نیز کشت زعفران را آغاز کرده اند و توانسته اند با استفاده از روشهای نوین کشاورزی و کشت گلخانه ای همراه با استفاده از پیاز اصلاح شده ، زعفران با کیفیت تولید کنند.

    صادرات زعفران

    ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده و صادر کننده زعفران ، سالانه 587 میلیون دلار تولید می کند که حدود 50 درصد آن به اسپانیا فروخته می شود. زعفران اسپانیایی مانند زعفران ایرانی از کیفیت بالایی برخوردار است ، اما حجم تولید زعفران اسپانیایی در مقایسه با واردات آن چندان قابل توجه نیست.
    پس از اسپانیا ، هنگ کنگ با 96 میلیون دلار در رتبه دوم قرار دارد. امارات با 89 میلیون دلار سومین واردکننده بزرگ زعفران ایرانی است. در سال 2017 ، ایران حدود 400 تن زعفران به 60 کشور جهان صادر کرد. کشورهای پیشرو پس از اسپانیا ، هنگ کنگ و امارات عبارتند از افغانستان، چین، ایتالیا، قطر، آلمان، فرانسه، کویت، گرجستان، تایوان، هلند، بحرین، عمان، استرالیا، ژاپن، انگلستان، مراکش، سوئیس، بلژیک، کانادا، سنگاپور، هند، مجارستان، ترکیه، مالزی، عراق، پاکستان، آفریقای جنوبی، لهستان، فیلیپین، یونان و اتریش. در رتبه بندی جهانی بعد از ایران ، اسپانیا بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان است.
    دانشگاه های اسپانیا تحقیقات گسترده ای در مورد زعفران انجام داده اند و شرایط مناسبی را برای پرورش زعفران و اطلاع کشاورزان در نظر گرفته اند. آب و هوای مناطقی که زعفران در اسپانیا کشت می شود شبیه مناطق پر رونق کشت زعفران در ایران مانند قاینات است. تولید سالانه زعفران اسپانیایی 25 تن در سال است. با این حال ، این یکی از صادرکنندگان اصلی زعفران در جهان است. اسپانیا 20.7 درصد از صادرات جهان را با حجم 57.08 میلیون دلار به خود اختصاص داده است. ایالات متحده، عربستان سعودی و ایتالیا سه کشوری هستند که از اولین مقاصد صادراتی زعفران اسپانیایی هستند. یونان تولید کننده اصلی زعفران اروپایی است ، در حالی که اسپانیا صادرکننده اصلی زعفران اروپایی است. یونان در صادرات جهانی زعفران رتبه پنجم را دارد که در آن زعفران به فرانسه، لهستان ، اسپانیا، ایتالیا، سوئیس و آلمان صادر می شود. بیشتر زعفران از کشورهایی مانند ایتالیا، ایران، اسپانیا و فرانسه به این کشور وارد می شود.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۶ رای

    هنوز نظری ارسال نشده است، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


    افزودن دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *