خدمات دلوا
محصولات نانو
فناوری نانو که به عنوان موج چهارم انقلاب صنعتی شناخته شده است توانایی ساخت، کنترل و استفاده از ماده در ابعاد نانومتری میباشد. در واقع اگر همه مواد و سیستمها ساختار زیربنایی خود را در مقیاس نانو ترتیب دهند؛ آنگاه تمام واکنشها سریعتر و بهینهتر صورت میگیرد و توسعه پایدار پیش گرفته میشود. از جمله دستاوردهای فراوان این فناوری کاربرد آن در تولید، انتقال، مصرف و ذخیرهسازی انرژی با کارایی بالاست که تحول شگرف را در این زمینه ایجاد میکند. از این رو تیم تحقیقاتی دلوا اقدام به تولید محصولات نانو مانند نانوامولسیون زعفران نموده است.
خدمات نانوامولسیون
دلوا در راستای راه حل های علمی و نوین خود در تولید محصولات مبتنی بر نانو، خدمات فناورانه ای را در زمینه نانوامولسیون صنایع غذایی ارائه می دهد. نانوامولسیون زعفران ایرانی، نانوامولسیون گل محمدی و نانوامولسیون دارچین از جمله مهمترین محصولات مبتنی بر خدمات نانوامولسیون در گروه تحقیقاتی دلوا به شمار می آیند.
1- نانوامولسیون زعفران ایرانی
زعفران حاصل خشک شدن تمبر قرمز Crocus Sativus است. ارزش کل تجارت محصولات کشاورزی در جهان حدود 2000 میلیارد دلار است که سهم زعفران از آن یک درصد است. کشورهای فعال در این زمینه عبارتند از: ایران، چین، اسپانیا، ویتنام، فرانسه، آلمان، هنگ کنگ و مراکش با 90 درصد ارزش کل تجارت جهانی زعفران. صادرات ایران در سال ۱۳۹۶ بالغ بر دویست و هفتاد و چهار تن بوده است. زعفران بهعنوان گرانترین محصول کشاورزی و دارویی جهان، از نظر اقتصادی، جلوگیری از مهاجرت و اشتغالزایی از جایگاه ویژهای برخوردار است. علت اصلی رنگ، طعم و عطر زعفران به ترتیب مربوط به کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است. کروسین یکی از معدود کاروتنوئیدهای محلول در آب در طبیعت است. به منظور افزایش ماندگاری این محصول، حفظ کیفیت غذایی و طعم و رنگ خاص زعفران، تسهیل استفاده از آن در فرمولاسیون محصولات غذایی و ایجاد ارزش افزوده می توان از تکنیک های تولید نانو امولسیون زعفران استفاده کرد. نانوامولسیون ها در دو دسته کلی روش های پر انرژی و روش های کم انرژی تولید می شوند. استفاده از روش اولتراسونیک که یکی از روش های پرانرژی می باشد به دلیل مصرف انرژی کمتر، استفاده از امولسیفایر کمتر و تولید امولسیون یکنواخت تر با اندازه قطرات کوچکتر توصیه می شود. ضریب تبدیل در تولید زعفران ایرانی نانوامولسیون به روش اولتراسونیک 3.8 است.
2- نانوامولسیون گل محمدی
گل رزا (گل محمدی) که جایگاه دیرینه ای در شعر و ادبیات دارد، اکنون ارزش بی نظیری در کشاورزی، پزشکی و صادرات پیدا کرده است. این گل برای اولین بار در ایران کشت می شود و علاوه بر خواص دارویی، خاصیت آنتی باکتریال و آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارد. خواص آنتی اکسیدانی آن مربوط به وجود ویتامین E، ویتامین A و ویتامین C می باشد. تولید نانوامولسیون گل محمدی یکی از محصولات ارزشمند از طریق اسانس، گل رز و جوانه خشک در بازارهای هدف از جمله کشورهای اروپایی و حوزه خلیج فارس می باشد. چین، آلمان، هند، ایتالیا، امارات، افغانستان، پاکستان، هنگ کنگ، چین، اسپانیا و بیشترین پتانسیل را دارد. گل محمدی در آسیا موجود است. به منظور افزایش ماندگاری این محصول و حفظ کیفیت غذایی و تسهیل استفاده از آن در فرمولاسیون محصولات غذایی و ایجاد ارزش افزوده می توان از تکنیک های تولید نانو امولسیون Rosa damanscene استفاده کرد. نانوامولسیون ها در دو دسته کلی روش های پر انرژی و روش های کم انرژی تولید می شوند. استفاده از روش اولتراسونیک که یکی از روش های پر انرژی است به دلیل مصرف انرژی کمتر، استفاده از مقادیر کمتر امولسیفایر و تولید امولسیون یکنواخت تر با اندازه قطرات کوچکتر توصیه می شود.
3- نانوامولسیون دارچین
گیاه دارچین یکی از گیاهان با ارزش و دارای خواص مفیدی است که می توان از آن در فرمولاسیون های مختلف غذایی استفاده کرد و می تواند در افزایش ماندگاری، مقبولیت و بهبود کیفیت غذا نقش بسزایی داشته باشد. در ترکیب دارچین، اسانس فرار، اوژنول، تانن، سافرول، سینامیک آلدهید، کومینالدئید، کاریوفیلن، آلفلاندرین، پیکمین، پینن، سینامالدئید، سینئول، موسیلاژ، متولو، ژنول، ساکارز، نشاسته وجود دارد. معمولاً اسانس دارچین تا دو درصد سافرول دارد. اسانس به دست آمده از پوست آن حاوی 10.8 درصد سافرول، 10.9 درصد اوژنول، 52.50 درصد سینامالدئید است. با توجه به یافته ها ترکیبات جدید دارچین با آنتی پراکسیداسیون لیپیدی، کیلیت، ضد اچ آی وی، اثرات ضد منفی مصرف غذای چرب، تقویت کننده یادگیری و افزایش حافظه کوتاه مدت به ویژه در بیماری آلزایمر، بهبود علائم ام اس، ضد قارچ از جمله به عنوان یک ضد عفونی کننده خفیف، ضد سرطان و بیماری های عروق کرونر، آلترنیا آلترناتا، میزان اسیدهای چرب مفید لاشه مرغ را بهبود می بخشد. می توان از آن در بسته بندی فعال و فیلم های خوراکی، آنتی باکتریال قوی در برابر هلیکوباکتر پیلوری در معده استفاده کرد.
خدمات پوشش بسته بندی نانو
امروزه استفاده از فناوریهای نوین نانو در حوزه کنترل کیفیت صنایع غذایی رشد بسیار چشمگیری داشته و در گرایش های متعددی از جمله تشخیص سموم میکروبی مواد غذایی از طریق نانو زیست حسگرها، افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی از طریق پوششهای بستهبندی نانورس و نانو نقره و همچنین در زمینه تغییر برخی از خواص مشمئزکننده ارگانولپتیکی همچون طعم، رنگ و بو مخصوصاً در فرآوردههای آبزیان نقش بسیار مهمی را ایفاد نموده به طوری که استفاده از این فناوری با سرعت بسیار زیادی در حال رشد و توسعه است.
در حال حاضر دلوا ارائه دهنده ی خدمات بسته بندی نانو برای محصولات خاویار و زعفران می باشد.
1- بسته بندی نانو خاویار
بسته بندی خاویار ایرانی صادراتی باید تمیز و بهداشتی باشد. خاویار به شکلی زیبا و شکیل بسته بندی می شود تا بتوان آن را صادر کرد و این خاویار صادراتی باید دارای کلیه مجوزها و مجوزهای بهداشتی لازم باشد. به تخم های خاویار بلوگا مروارید سیاه می گویند. شکل برچسب خاویار بلوگا ایرانی که باید صادر شود نقره ای است. خاویار آسترا به دلیل رنگ تخم مرغی آن قهوه ای روشن تا زیتونی است. قوطی خاویار بلوگا و آسترا در سایز 10 گرم تا 125 گرم صادر می شود. رنگ قوطی خاویار صادراتی تقریبا زرد است. کارخانه بسته بندی ماهیان خاویاری در ایران خاویار را پس از تولید و پرورش در قوطی و بسته بندی شیشه ای به مشتریان و نمایندگی ها و همچنین مراکز خرید ماهیان خاویاری عرضه می کند. اما امروزه اکثر مراکز و نمایندگی های پرورش خاویار در ایران دارای کارخانه های پرورش و پرورش ماهیان خاویاری هستند که محصولات خود را مستقیماً به مشتریان عرضه می کنند. برای بستهبندی خاویار میتوان از مهر و موم وکیوم استفاده کرد. خاویار معمولاً در قوطیهای فلزی و گاهی در شیشه یا چینی بستهبندی میشود و در روکشهای محکم و زیبایی که میتوان در یخچال نگهداری کرد قرار میگیرد. علاوه بر این، اگر خاویار در قوطی های فلزی بسته بندی شود، می توان از درب قوطی فلزی استفاده کرد. رنگ بسته بندی خاویار در هر زمان بسته به مناسبت زمان مشخصی دارد و بر اساس آن صادر می شود مثلا در کریسمس بسته بندی مشکی و صورتی است. حکاکی یک ماهی خاویار مخصوص برای هر کدام به روشی متفاوت، یعنی از هر ماهی خاویاری خاص در نوع خاص خود استفاده می شود. همچنین بسته بندی دارای تاریخ انقضا، آرم استاندارد و مهر شرکت های شیلات ایران می باشد.
2- بسته بندی زعفران
زعفران ادویهای است که از کلالهها و کرمهای خشک گیاه Crocus sativus (Crocus Sativus L) به دست میآید. که به دلیل دارا بودن ترکیبات آلی مختلف منجر به ایجاد رنگ، طعم و عطر جذاب شده و در صنایع غذایی و دارویی نیز کاربرد فراوانی دارد. ایران بزرگترین تولید کننده و صادرکننده این محصول در جهان است و از سوی دیگر زعفران مهم ترین و با ارزش ترین گیاه دارویی صادراتی ایران و به طلای سرخ نیز معروف است. یکی از نکات مهم نگهداری و بسته بندی زعفران است که در فروش و صادرات آن به بازارهای داخلی و خارجی اهمیت فوق العاده ای دارد که به دلیل خواص ضد میکروبی ترکیبات نانو یکی از مهمترین ترکیبات در صنعت بسته بندی زعفران می باشد.